dimarts, 22 de novembre del 2011

La contaminació acústica

La nostra societat no dóna gens d'importància a la contaminació acústica, potser per el desconeixement dels danys irreversibles i permanents que aquesta pot causar en la nostra salut auditiva o bé perquè econòmicament no interessa suprimir o reduir les hores d'activitats lúdiques i socials que fan una activitat que supera els decibels permesos (concerts, discoteques...).
Sense anar més lluny, les activitats que realitzem en la nostra vida quotidiana fa que haguem d'escoltar sons molestos i fins i tot nocius per a la nostra oïda i a més ens és impossible decidir si volem sentir-los o no: trànsit intens, els xiulets del caixer automàtic, clàxons dels cotxes, els xiulets de les portes quan entres i surts del tren o del metro...
Com que malauradament no podrem mai prescindir d'alguns sons i sorolls de la ciutat en què vivim és important tenir en compte de reduir el volum de sons que si podem evitar com per exemple la música dels auriculars, la televisió, la música del cotxe i de casa... i reduir el màxim possible els hàbits acústics de risc (les discoteques, els concerts en viu...).
Seria molt útil fer campanyes de conscienciació ciutadana sobre els perills de la contaminació acústica, les greus conseqüències, com poder evitar-les i sobretot com prevenir-les i reduir-les al màxim. S'haurien de canviar molts hàbits perjudicials dels ciutadans i alhora seria interessant treure del mercat articles que passessin el llindar de so permès (com va fer França amb alguns walkmans) o per exemple que dos dies per setmana només estigués permès conduir el cotxe si és ocupat completament per les places de què disposa. També podrien baixar el volum d'alguns xiulets automàtics com els del caixer, els del tren o metro, els de l'autobús, els supermercats... sovint innecessaris i/o suprimir veus automàtiques massa repetitives. D'aquesta manera milloraria la nostra salut auditiva i a més no es veuria tant sobrepassada d'estímuls innecessaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada